2 Mart 2010 Salı

Sürücü Direksiyon Eğitimi Programı



ARAÇ KULLANMA

Motoru çalıştırma :Vites kolu ile vitesi boş durumuna alınız.Kontak anahtarını yerine sokarak anahtarı ateşleme durumuna getirip hafif gaz veriniz.(diesel araçlarda gerek yoktur)

Düz yolda kalkış :Debriyaja iyice basınız,vites kolunu birinci vites yuvasına getiriniz,el frenini bırakınız,motora yeteri kadar gaz vererek ayağınızı debriyaj pedalı üzerinden yavaş yavaş çekiniz.

Duruş :Sağ ayak gaz pedalından çekilir ve fren pedalına doğru götürülür,sol ayakla debriyaj pedalına basılır sağ ayakla yavaş yavaş fren pedalına basarak araç durdurulur.

Motoru stop etme :Duruş işlemi yapıldıktan sonra çıkış eğimli bir yolda vitesi birinci vites,iniş eğimli bir yolda ise geri vites konumuna getirin,el frenini çekerek kontak anahtarını STOP (kapalı) duruma çevirin.

Takip Mesafesi :Öndeki aracı takip ederken fazla yaklaşmamak gerekir .Burada amaç öndeki aracın aniden duracağı düşünülerek kaza yapmamak için arada bırakılması gereken mesafe önemlidir.Öndeki araç hangi nedenle olursa olsun ani durursa ve siz ona arkadan çarparsanız asli kusurlusunuz demektir..Takip mesafesi hızınızın yarısı kadar metre olması veya 88-89 kuralı kadar mesafe olması yeterlidir



Vites büyütme :

Motoru çalıştırdıktan sonra debriyaj yardımı ile vites kolu birinci vites konumuna getirilir.Sağ ayak hafifçe gaz pedalına basmaktadır.Sol ayak yavaş yavaş debriyaj pedalından kalkarken motorun sesinde bir değişme olacaktır.O an kavrama olayı doğmuş demektir.Gaz pedalına biraz daha basarak sol ayak debriyajdan çekilir ve araç yürümeye başlar.Bu durumda bir iki araç boyu gidince vites ve debriyaj olayı tekrarlanır.İkinci daha sonra üçüncü ve diğer ileri viteslere geçilir.Hız arttıkça motor sesi ile sürücüyü daha büyük vitese geçmeye ikaz eder.Normal seyir halinde giderken vites büyütmeler 1. 2. 3. 4. ve 5. vites sırasıyla büyütülür.

Vites küçültme :Aynı şekilde yavaşlama ve durmaya hazırlanırken ağır ağır fren yardımı ile hız azaltılır ve azalan hız değerinde 5. 4. 3. 2. ve birinci vitese yine sırasıyla geçilir.

Geri geri gitme :Geri gitmek için araç en sağ şeride veya yolun en sağına çekilir.Vites geri vites konumuna getirilir.Ön ve arka trafik kontrol edilir.Bu kontrolü ya arka camdan veya başınızı yan pencereden çıkartarak yapınız.Geri giderken araçta oturuş pozisyonu çok önemlidir,bu pozisyonu öğreniniz.İmtihanda geriye doğru düz bir gidiş yapmanız istenecektir.(en çok 50 m) Tek yönlü yollarda katiyen geri manevrası yapmayınız,zira yasaktır.Ayrıca tek yönlü yola geri manevrası ile girmek de yasaktır.



Dönüşler :Her zaman sinyal veriniz, ancak ; size sinyal vermeniz geçiş üstünlüğü sağlamaz.Sinyalinizi verdikten ve trafiği kontrol ettikten sonra manevra yapınız. Başkasının sinyaline asla güvenmeyiniz.

Çok şeritli yollarda dönüşe geçmeden şehir içinde 30 metre, şehir dışında 150 m. önce döneceği yöne göre sinyal verip gerekli şeride geçmek gerekir. Döneceğiniz yere 10 ila 100 metre kala artık şerit değiştirilmez. Sağa dönerken dar kavis sola dönerken geniş kavis ile dönülür.



Şerit değiştirme : İki yönlü bir yolda gidiş yönüne göre daima yolu sağından gidilir ve karşılaşmalarda yolun en sağına çekilmek gerekir.Eğer gidişe ayrılan birden fazla yol şeridi varsa,bu şeritlerden en soldaki devamlı olarak işgal edilmez ve daha hızlı araçlara açık bırakılır. Yol ve trafik durumunun kesin geçişe müsait olduğu yerlerde geçiş işareti verilerek geçiş gerçekleştirilir.

Park etme :Aracı park ederken ön tekerlekleri kaldırıma çevirip el freni ile aracı tespit ediniz.Aracı inişte geri,çıkışta birinci vitese takınız.İki aracın arasına arasına park etmek için daima geri geri giriniz.





Kavşaklarda dikkat etme tekniği :Tali bir yoldan ana yola çıkmadan önce durunuz.Trafiğin çıkışa elverişli olup olmadığını kontrol ediniz.İlk geçiş hakkı olan araçlara bu hakkı tanıyınız.

Araç geçme (sollama) ve yol verme :Araç geçmeye başlamadan önce çıkış sinyali verin.Aynı yönde giden aracı geçmek için gündüz klaksonla gece ışıkla geçiş izin işareti verin.Geçeceğiniz araca çok yanaşmayın ve geçtikten sonra hemen önüne direksiyon kırmayın.Geçiş yasağı olan hallerde öndeki araç geçilmez.Öğrenci indirip bindirmekte olan okul taşıtlarını geçmeyiniz.Sizi geçmek isteyen arkadaki aracın görülür veya duyulur işaretini alınca yolun sağına geçin ve mümkün olduğunca hızınızı azaltın.

Beş doğru bir araya gelmeden sollama yapmayınız.(doğru karar,doğru yer,doğru zaman, doğru hız,doğru vites)



Konvoy halinde gidiş :Aracınız ile takip ettiğiniz araç arasında bir başka aracın aranıza girebileceği güvenli bir mesafe bırakın.Aracınızın yükü,tipi ve hızına göre şerit tutun.Sizden daha hızlı giden diğer araçların geçişini engellemeyin.Geçme yapacağınız zaman,sizden öndeki aracın daha önce geçiş işareti vermiş olması halinde geçişe geçmeyin.

Trafik işaretli yollarda davranış :Kavşaklarda ve yaya geçitlerindeki lambaların yanan renklerine mutlaka uyun.Refüj başlarında yanan ışıklı ok istikametine gidin.Görevli kişiler bazen trafik işaretlerinin aksine yön verebilirler.Böyle durumlarda trafik sıkışıklığına akıcılık getirmek gerekliliği vardır.Ayrıca görevlilerin tüm tembih ve ihtarlarına mutlaka uyun.

Otoyolda araç sürme :Çok şeritli olan bu yollarda aracınızın hızı ve yapısına uygun şeritten gidiniz.En sol şeridi daima boş bırakınız.Hız sınır tabelaları,virajlar,dikkat vb. tabelaları siz sürücülerin can ve mal güvenliğini korumak amacıyla konulmuştur.Bu işaretlere uyalım.
MÜCELLA KAPU

GENÇBİLİR MTSK KURUM MÜDÜRÜ

TRAFİK VE ÇEVRE BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

B-E-D SINIFLARI DİREKSİYON EĞİTMENİ
mucellakapu@hotmail.com
46mucella46.blogspot.com

Hiç yorum yok: